Мисија

Мисија

Мисија Центра за трансфер технологија Универзитета у Крагујевцу д.о.о. Крагујевац је успостављање делотворног научноистраживачког и заштитног система који води развоју и заштити иновација код чланица Универзитета у Крагујевцу, доприносећи економском, друштвеном и културном напретку запослених на Универзитету у Крагујевцу. Центар је посвећен идентификацији инвенција која могу имати потенцијални комерцијални значај и стратегије како их експлатисати. Процеси комерцијалног искоришавања истраживања веома су разноврсни и предвиђају између осталог уговоре о лиценцирању, успостављању заједничког улагања и партнертства. Такође, мисија Центра је промовисање знања, образовања и учења који постају све више важан и неизоставан део квалитативне конкурентности. Истовремено, охрабурије и ојачава сарадњу индустрије и истраживачких и развојних институција Универзитета. Када Универзитет добро сарађује са индустријом трудећи се да максимизирају свој иновативни потенцијал, факултети, студенти и сам Универзитет може доживети знатне образовно-истраживачке предности у односу на конкуренте. Управо ове интеракције између Универзитета и индустрије доприносе стварању заједничких идеја, здраву распораву и олакшавају истраживачку сарадњу. Посредством Центра ови односи побољшавају репутацију факултета, привлачећи више средстава за истраживања, напредак у истраживању и резултатима који одржава циклус истраживања, а све у корист студената.

Такође, мисија Центра је  препознавање креативне, инвентивне и иновативне активности студената на Универзитету, кроз разна такмичења чиме обезбеђује да студенти брзо и квалитетно користи такве активности. Тако подстицање креативне активности студената и запосених на Универзитету захтева и препознавање стваралаца, наиме, проналазача, иноватора и аутора, пружајући могућност да добију награду за своје креативне подухвате.  

Основна мисија Центра је да повећа ефикасност у идентификацији открића и изврсних истраживачких резултата, у процесу трансфера знања и у постзању максималних ефеката за друштво

„Ништа не чини човека толико срећним него његово поштено уверење да је учинио све што је могао улажући у свој рад своје најбоље способности“
Михајло Пупин


Михајло Идворски Пупин био је српски и амерички научник, проналазач, професор на Универзитету Колумбија, носилац југословенског одликовања Бели орао Првог реда,добитник Пулицерове награде. Михајло Пупин је током свог научног и експериметалног рада дао значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, потом рентгенологије, а има и великих заслуга за развој електротехнике. Такође је заслужан и за проналазак Пупинових калемова.