Prihod


Član 15. 

Prihod, u smislu ovog pravilnika, čine sve materijalna sredstva ostvarena u vezi sa privrednim iskorišćavanjem intelektualnog dobra.

Pod prihodom iz stava 1. ovog člana podrazumeva se: iznos cene po kojoj se prenosi pravo iz prijave, priznato pravo ili kojim se ustupaju imovinskopravna ovlašćenja, iznos licencne naknade za korišćenje intelektualne svojine, materijalna i nematrerijalna dobra dobijena u zamenu za ustupanje ili prenos prava na intelektualnoj svojini ili licenciranje intelektualne svojine, izos kapitalne dobiti ostvaren od prodaje udela privrednog društva u vlasništvu Centra na koje je intelektualna svojina preneta, i dr.

Prihod koji je nastao prodajom udela privrednog društva u svojini Centra na koje je preneta intelektualna svojina se utvrđuje prema proceni nezavisnog veštaka – stručnjaka, koji će precizno odrediti koji udeo u prihodu otpada na intelektualnu svojinu.

Ostatak kapitalne dobiti pripada Centru.

Dobit u smislu ovog pravilnika, čini prihod  iz stava 1. ovog člana umanjen za:

- sva poreska i druga slična davanja
                        - direktne troškove nastale u vezi sa postupkom pravne zaštite (registracija, troškovi pravnog zastupanja, troškovi prevoda i sl.)

- direktni troškovi u vezi sa aktivnostima za privredno iskorišćavanje predmeta pravne zaštite  (konsultantski troškovi, troškovi pregovaranja i zaključenja ugovora, troškovi osnivanja privrednog društva i sl.)

- administrativni troškovi Centra u fiksnom iznosu od 5% ukupnog prihoda.

Dobit se, po pravilu, raspoređuje između Centra, članice Univerziteta i lica koje je podnelo prijavu, prema sledećoj tabeli:

Ukupna neto dobit, din

Udeo pronalazača %

Udeo članice Univerziteta %

Udeo Centra %

do 100.000,00

65

30

5

od 100.000,00-

do 1.000.000.00

55

30

15

preko 1.000.000.00

55

25

20

Ako je intelektualno dobro čijim je privrednim iskorišćavanjem ostvarena dobit nastalo saradnjom više lica koja podnose prijavu tada im pripada srazmerni iznos, osim ako nisu drugačije uredili zaključenim sporazumom o udelu koji prema tabeli pripada licu koje je podnelo prijavu.

Ako je intelektualno dobro čijim je privrednim iskorišćavanjem ostvarena dobit nastala saradnjom više članica Univerziteta tada im pripada srazmeran iznos, osim ako nisu drugačije međusobno uredili zaključenim sporazumom.

Udeo koji nakon raspodele pripadne članici Univerziteta može se koristiti za podsticanje daljeg istraživačkog i stručnog rada.